Czy można pić wodę po ogórkach małosolnych? Większość Polaków popełnia tu błąd
O tym, że ogórki kiszone, podobnie zresztą, jak ogórki małosolne, są zdrowe wiedzą chyba wszyscy. A czy w związku z tym zalewa, która po nich zostaje również jest wartościowa czy nadaje się tylko do wylania? Rzeczywiście większość ludzi po prostu ją wylewa, choć niektórzy wkładają do niej porcję nowych ogórków. Tymczasem zalewę z ogórków małosolnych można też potraktować jako orzeźwiający napój.
Czy warto pić zalewę z ogórków małosolnych?
O zaletach zalewy po ogórkach kiszonych pisaliśmy już jakiś czas temu. Czy jednak tak samo można potraktować wodę z ogórków małosolnych? Wydaje się być ona mniej aromatyczna i esencjonalna niż woda po ogórkach kiszonych. Jednak rzeczywiście ma ona podobne zalety i doskonale nadaje się do picia.
- Woda z ogórków małosolnych stanowi doskonałe źródło elektrolitów, takich jak sód i potas. Pomagają one utrzymać równowagę wodno-elektrolityczną organizmu. Z tego powodu po taki napój warto sięgać w upalne dni, a także po intensywnym wysiłku fizycznym.
- W zalewie po ogórkach małosolnych znajdują się też probiotyki. Pojawiają się w niej w naturalny sposób, w wyniku fermentacji mlekowej. A są niezwykle korzystne dla naszego zdrowia. Wspomagają bowiem trawienie i dobrze wpływają na jelita, a także zwiększają naszą odporność.
- Woda spod ogórków małosolnych stanowi także bardzo dobre źródło witaminy C. Witamina ta wzmacnia odporność i działa jak przeciwutleniacz.
- Płyn ten jest też bogaty w magnez, który z kolei dobrze wpływa na pracę mięśni, serca i układu nerwowego.
Kiedy nie należy pić zalewy z ogórków małosolnych?
Oczywiście nie zawsze zalewa z ogórków małosolnych nadaje się do picia i nie wszyscy powinni ją pić. Do picia należy przeznaczyć tylko czystą i świeżą wodę po ogórkach małosolnych, tzn. nie powinna ona zawierać śladów pleśni, kożucha, ani śluzu. Powinna mieć też przyjemny zapach. Z użycia eliminują ją zanieczyszczenia typu muszki i inne owady, które potrafią wpaść np. do garnka z ogórkami małosolnymi. W sumie najsmaczniejsza i najwartościowsza jest woda po nieco bardziej ukiszonych ogórkach małosolnych. Ma pełniejszy smak, a zawarte w niej składniki zdążyły się już „przegryźć”.
Zalewa spod ogórków małosolnych jest niewskazana dla osób z nadciśnieniem tętniczym i innymi schorzeniami wymagającymi ograniczenia spożycia soli. A to dlatego, że mimo, że są to ogórki małosolne, zawartość soli i samego sodu jest w nich stosunkowo wysoka. Niektórym może też nie odpowiadać zbyt kwaśny smak tej zalewy. Dobrze więc zacząć pić wodę po ogórkach małosolnych w małych ilościach i obserwować, jak reaguje na nią organizm.
Jak wykorzystać zalewę z ogórków małosolnych?
Zalewę po ogórkach małosolnych można pić, jako orzeźwiający napój. Dobrze będzie smakowała schłodzona. Można ją też rozcieńczyć wodą mineralną. Zalewę tę warto również dodawać do koktajli i smoothies, a także przygotować na jej bazie marynatę do mięs albo sos do sałatki.